رپورتاژ

انواع کپسول های آتش نشانی

انواع کپسول های آتش نشانی

کپسول آتش‌ نشانی مخزنی استوانه‌ ای شکل بوده که با مواد مخصوصی پر شده است. این کپسول هنگام آتش ‌سوزی به مهار و جلوگیری از گسترش آتش کمک می کند. انواع آتش با یکدیگر متفاوت هستند. بنابراین نحوه مواجه شدن با آن‌ ها اغلب وابسته به ماهیت آتش است. به‌ همین‌ علت کپسول‌ های آتش‌ نشانی متفاوتی به وجود آمده‌ اند. هر کدام از این کپسول‌ ها برای حریق‌ های متفاوتی قابل‌ استفاده هستند. انتخاب صحیح کپسول آتش‌ نشانی بسیار حائز اهمیت است. هر نوع کپسول بر روی یک نوع آتش ‌سوزی موثر بوده و انتخاب صحیح آن‌ امری بسیار ضروری است. در ادامه با ما همراه باشید تا با انواع کپسول ‌های آتش ‌نشانی آشنا شوید.

انواع کپسول های آتش نشانی

یکی از مهم‌ ترین ابزارهایی که در هنگام اطفا حریق استفاده می‌ شود، کپسول آتش‌ نشانی است. استفاده صحیح از این کپسول‌ ها باعث می شود که آتش به‌ خوبی مهار شود. انواع کپسول‌ های آتش‌ نشانی به‌ شرح زیر هستند:

  • کپسول آتش‌ نشانی پودری
  • کپسول آتش‌ نشانی CO2
  • کپسول آتش‌ نشانی آب و گاز
  • کپسول آتش ‌نشانی فوم
  • کپسول آتش نشانی بیوورسال
  • کپسول آتش‌ نشانی حاوی مواد شیمیایی خیس

کپسول آتش نشانی پودری

کپسول آتش نشانی
کپسول آتش نشانی

یکی از پرکاربردترین کپسول‌ های آتش ‌نشانی، کپسول آتش‌ نشانی پودری است. این کپسول از مواد خاموش‌ کننده پودری تشکیل شده‌ است. گاز کربن ‌دی اکسید در پرتاب این مواد به سمت آتش نقش موثری دارد. از این خاموش‌ کننده برای آتش‌ هایی استفاده می ‌شود که منشا مایعات قابل‌ اشتعال مانند بنزین دارند.

کپسول آتش نشانی CO2

کپسول آتش ‌نشانی CO2 از گاز دی ‌اکسیدکربن تشکیل شده‌ است. این گاز محرک و غیر خورنده محسوب می‌ شود و اکسیژن مورد نیاز یک آتش را برای گسترش سرکوب می‌ کند. این کپسول‌ ها CO2 را در حالت مایع با فشار بسیار بالا نگه می دارند. در هر ساختمان و مکانی که تجهیزات الکتریکی وجود داشته باشد، وجود یک خاموش‌کننده بسیار ضروری است. این خاموش‌کننده‌ ها در سرکوب آتش‌ سوزی که از منبع احتراق و مایعات قابل‌ اشتعال شروع می‌ شوند نیز بسیار موثر به شمار می‌ روند.

کپسول آتش نشانی آب و گاز

کپسول‌ های آتش‌ نشانی آب و گاز قابل‌ حمل هستند و در مقابله با آتش‌ سوزی‌ های کوچک بسیار مفید واقع می‌ شوند این کپسول‌ ها می‌ توانند از انتشار آتش جلوگیری کنند و مانع از آتش‌ سوزی‌ های کنترل‌ نشده شوند. کپسول‌ های آتش ‌نشانی آب و گاز باید در مکانی نگهداری شوند که به‌ راحتی بتوان آن‌ها را خارج کرد. این کپسول ها حاوی آب شیرین با نمک اضافه هستند. توجه کنید که هنگام استفاده از کپسول های آب و گاز باید در حالت ایستاده قرار بگیرید.

کپسول آتش نشانی فوم

کپسول آتش‌ نشانی فوم مواد جامد و مایعات را خفه کرده اما در آتش‌ سوزی‌ های ناشی از چربی و روغن‌ های پخت ‌و پز تاثیری ندارد. این کپسول ها برای احتراق ناشی از برق نیز کاربرد گسترده ای دارند. کپسول‌ آتش‌ نشانی فوم بر پایه آب بوده و دارای یک عامل کف‌ کننده است که بتواند در بالا مایع سوزاننده، شناور شده و شعله‌ها را بشکند.

کپسول آتش نشانی بیوورسال

یکی دیگر از انواع خاموش‌ کننده‌ های آتش که در اطفا حریق نقش بسیار موثری ایفا می‌کند، کپسول بیوورسال است. این نوع خاموش‌ کننده برای اطفا حریق هایی است که منشا جامدات و مایعات قابل اشتغال دارند. یکی از ویژگی‌ های بارز و مثبت این کپسول‌ ها، دوستدار محیط زیست بودن آن‌ ها است. این کپسول غیرفعال کننده هر چهار عامل اصلی انتشار آتش بوده و با استفاده از آن می‌ توانید از انتشار آتش تا حد زیادی جلوگیری و به‌ خوبی آتش را مهار کنید.

کپسول آتش نشانی حاوی مواد شیمیایی خیس

کپسول آتش نشانی حاوی مواد شیمیایی خیس از انواع خاموش‌ کننده‌ های آتش به شمار می‌ رود. اگر مبلمان چرم دارید یا روغن آشپزخانه شما دچار آتش‌ سوزی شده‌ است، می‌ توانید از این نوع کپسول برای مهار آن استفاده کنید.

اجزا کپسول آتش نشانی

معمولا انواع کپسول های آتش نشانی دارای قسمت های به خصوصی هستند. قسمت های مختلف کپسول آتش نشانی به شرح زیر هستند:

  • کپسول ها دارای بدنه ای استوانه ای شکل هستند که داخل آن بسته به نوع کپسول آب، پودر و گاز تحت فشار CO2 وجود دارد
  • دسته نگهدارنده که برای جابجایی کپسول از آن استفاده می‌ شود
  • پین که به‌ صورت یک سوزن بین دسته و اهرم قرار گرفته و تا هنگامی‌ که از پلمپ جدا نشود، امکان خروج محتویات داخل کپسول وجود ندارد
  • اهرم که با فشار دادن آن پس‌ از بیرون کشیدن پین، محتویات کپسول خارج می‌ شود
  • شلنگ هدایت ‌کننده که سرعت خروج مواد را افزایش می‌ دهد و به‌ صورت دقیق آن را به آتش هدایت می‌ کند. این شلنگ در کپسول‌ های گاز CO2 به‌ صورت شیپور مانند قرار گرفته‌ اند.
رنگ کپسول‌ های آتش‌ نشانی
رنگ کپسول‌ های آتش‌ نشانی

رنگ کپسول‌ های آتش‌ نشانی

در گذشته کپسول‌ های آتش‌ نشانی با رنگ‌ های مختلفی نشان داده می‌ شدند تا استفاده‌ کنندگان بتوانند به‌ طور صحیحی از کپسول مناسب استفاده کنند. به‌ طور مثال کپسول‌ های با محتوای آب به رنگ قرمز، کپسول‌ های گاز به رنگ سیاه، کپسول‌ های حاوی پودر به رنگ آبی و کپسول‌های بیوورسال به رنگ سبز بودند. در حال‌ حاضر در ایران اکثر کپسول ها به رنگ قرمز هستند و تفاوت هر کدام به‌ صورت نواری رنگی بر روی بدنه آن ها مشخص‌ شده است.

منبع: کپسول آتش نشانی ایمن پیشتاز

سخن پایانی

در این مقاله انواع کپسول های آتش نشانی به همراه کاربرد آن ها را برای شما عزیزان شرح دادیم. توجه داشته باشید که هر کپسول کاربرد متفاوتی دارد. شما باید با توجه به منشا حریق، اقدام به اطفا کنید. افزایش آگاهی نسبت به انواع حریق و کپسول های آتش نشانی در مواقع حساس می تواند جان و مال شما را حفظ کند. توجه داشته باشید که هنگام آتش سوزی ابتدا باید دلیل و منشا آتش سوزی را کشف کنید. سپس نسبت به اطفا آن از طریق کپسول های مخصوص اقدام کنید. اقدام به موقع و صحیح شما در حفظ سلامتی خود و اطرافیانتان تاثیر زیادی دارد. بنابراین سعی کنید با افزایش اطلاعات و آگاهی نسبت به شناخت انواع آتش و کپسول های آتش نشانی، از خود و دیگران در برابر حوادث ناگوار محافظت کنید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

کاشمر سلام

رسانه کاشمر سلام، از سال 1398 با هدف فراهم سازی بستری برای ارائه بروزترین مطالب خبری و فرهنگی هنری در فضای مجازی با دوری از هرگونه حاشیه سازی کار خود را آغاز نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا